Effektiva Mikroorganismer (EM) är en blandning av ungefär 80 olika arter av hälsosamma mikroorganismer. De samlas in ifrån naturen, är inte modifierade eller manipulerade och återskapas naturligt i laboratorieförhållanden. EM är ren och skär natur.
De Effektiva Mikroorganismerna används för att öka den naturliga motståndskraften i jorden, vatten, hos växter, människor och djur.
Mikroorganismer är encelliga organismer som inte är synliga för blotta ögat och ändå är de rikligt närvarande överallt, även på och i våra kroppar. Det var den första organismen här på jorden som gjorde livet möjligt och de är oumbärliga för vår överlevnad.
De förökar sig genom att leva av näringsämnen i deras miljö, växer till dubbel storlek och delar sig sedan i två. Det finns mikroorganismer som bygger upp och säkerställa harmoni och hälsa och det finns de som bryter ner och producera skadliga ämnen. Båda behövs.
Den ideala balansen mellan dessa två grupper är cirka 85% ”bra” och 15% ”dålig”. Detta förhållande är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till din hälsa eftersom de goda mikroorganismerna är väsentliga för att:
- Bygga upp ditt immunförsvar
- Motverka tillväxt av mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar
- Få en fungerande matsmältning och bra absorption av näringsämnen
- Påverka genaktiviteten
Mer info:
-
• EM-teknik leds av EMRO (EM Research Organisation), ett globalt nätverk för vetenskaplig forskning och kvalitetskontroll.
-
Med EM-teknik använder du mindre eller inga rengöringsmedel, gödsel eller andra kemikalier. Resultatet är ett högre naturligt motstånd av jord, växter, människor och djur. Dessutom blir naturen och dess råvaror behandlade mer ansvarsfullt.
-
EM-teknik har använts framgångsrikt i mer än 30 år, i mer än 150 länder och i ett brett spektrum av sektorer såsom jordbruk, trädgård, hushåll, industri, vattenrening, miljö etc.
-
EM® är ett levande ämne och fungerar inte på samma sätt som ett antibiotikum eller ett kemiskt medel. EM® dödar inte utan driver bort bakterier. EM® ökar beståndet av hälsosamma mikroorganismer. Fördelen med detta är att inga onormala och resistenta stammar utvecklas.
-
Effektiva Mikroorganismer arbetar stegvis. Beroende på användningsområde kan du förvänta dig en effekt efter några minuter (odörer) och ibland några år (fertiliteten i jorden).
-
Fermentering är en gammal konserveringsteknik som säkerställer att de goda mikroorganismerna multipliceras. Slutresultatet är en högkvalitativ produkt, rik på olika metaboliska produkter såsom alkoholer, organiska syror, antioxidanter, naturliga vitaminer, enzymer osv …
Hur är de Effektiva Mikroorganismerna komponerade?
5 viktiga familjer
EM® innehåller olika grupper av Effektiva Mikroorganismer. Varje mikroorganism har sin egen speciella uppgift och de främjar varandras effekter.
De viktigaste grupperna är fotosyntetiska bakterier, aktinobakterier, mjölksyrabakterier, svampar och jäst.
Denna blandning lever i symbios, avfallsprodukter från en är mat för den andra. Det slutliga resultatet är en produktion av en enorm mängd näringsämnen som vitaminer, aminosyror, organiska syror och antioxidanter.
Aerob och anaerob
Det speciella med EM är kombination av aeroba och anaeroba mikroorganismer. Aerob betyder ”att leva med syre” och anaerob betyder ”att leva utan syre”.
I den vetenskapliga världen har det alltid antagits att dessa två grupper omöjligt kunde leva sida vid sida eftersom deras levnadsförhållanden var motsatta. Men, i naturen förekommer båda grupperna tillsammans i jorden.
Innan upptäckten av Effektiv Mikroorganismer var det uppenbart att tro att aeroba mikroorganismer var de goda och anaeroba de dåliga. Båda innehåller dock patogena och undertryckande element och båda grupperna kan göra ämnen till antioxidanter, som har positiva effekter på hälsan hos jord, växter, människa och djur.
* De 5 huvudsakliga familjerna i Effektiva Mikroorganismer:
Fotosyntetiska bakterier spela huvudrollen i aktiviteten av de Effektiva Mikroorganismerna. Genom att använda solljus och värme från jorden producerar de, genom fotosyntes, värdefulla ämnen från rotutsöndringar, organiska ämnen och skadliga gaser. Växter kan direkt absorbera de metaboliska produkterna från dessa bakterier. Dessutom främjar fotosyntetiska bakterier tillväxten av andra bakterier och binder kväve. Aktinobakterier undertrycker skadliga svampar och bakterier och kan leva tillsammans med fotosyntetiska bakterier. Mjölksyrabakterier har en kraftfull steriliserande egenskap. De undertrycker skadliga mikroorganismer och främjar en snabb nedbrytning av organiskt material. Jästproducerar antimikrobiella och värdefulla ämnen för växternas tillväxt. Deras metaboliska produkter är bland annat mat för mjölksyrabakterier och aktinobakterierna. Svamparorsakar fermentering vilket gör att organiskt material snabbt bryts ner. De dämpar odörer och förhindrar skador av skadliga insekter.